FLASH

Zvicër, rritja e sigurimeve shëndetësore, goditja tjetër është e pashmangshme në vjeshtë

Zvicër, rritja e sigurimeve shëndetësore, goditja tjetër është e pashmangshme në vjeshtë

09.04.2023 Zvicër

Kur kompanitë e sigurimeve shëndetësore njoftuan për rritjen prej 6.6 për qind të sigurimeve shëndetësore më të larta vjeshtën e kaluar, këtë vit, të siguruarit kërcënohen me déjà vu. Dallimi me 2022: Gjithçka mund të përkeqësohet shumë.

Shifrat aktuale për muajin janar dhe shkurt tregojnë një rritje prej 7.5 për qind të kostove të sigurimeve shëndetësore.

Edhe pse periudha e vlerësuar është ende e shkurtër, drejtoresha e Santésuisse, Verena Nold (60) është e shqetësuar për shifrat e larta. Në një intervistë me SonntagsBlick, ajo thotë: “Nëse nuk bëjmë asgjë, do ta mbështesim sistemin shëndetësor për muri”.

Zviceranët janë të shqetësuar

Barometri i ri familjar nga Pro Familia tregon në mënyrë mbresëlënëse se sa barrë e madhe është rritja e primeve për familjet në Zvicër. Temat “primet e sigurimit shëndetësor” dhe “shëndeti” i preokupojnë më së shumti të anketuarit. Kostot e banesave, inflacioni ose ndryshimet klimatike renditen më poshtë në listë.

Në anketë, katër nga dhjetë familje deklaruan se të ardhurat e tyre familjare ishin të mjaftueshme për të jetuar së bashku. Gjashtë përqind pranojnë se nuk ia dalin dot me paratë e tyre. Më shumë se gjysma e familjeve pohuan se kishin hequr dorë nga trajtimi mjekësor ose terapeutik të paktën një herë për arsye kostoje.

Këshilltarja Kombëtare e SVP, Martina Bircher (38) nuk është e befasuar nga rritja e afërt e primeve. “Vitet e fundit ka pasur një zgjerim të vazhdueshëm në sistemin tonë të kujdesit shëndetësor”, thotë politikani i shëndetësisë.

Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë