FLASH

Udhëtarët e jo-BE paralajmëruan për faqet e internetit jozyrtare të vizave turistike ETIAS

Udhëtarët e jo-BE paralajmëruan për faqet e internetit jozyrtare të vizave turistike ETIAS

18.04.2023 Gjermani

Agjencia kufitare e BE-së, Frontex, ka paralajmëruar turistët jashtë BE-së që të jenë të kujdesshëm në lidhje me dhënien e të dhënave të tyre personale, duke qenë se tani ka më shumë se 50 faqe interneti jozyrtare që ofrojnë të merren me vizat turistike të kërkuara ETIAS kur sistemi të dalë përfundimisht vitin e ardhshëm.

Sipas ETIAS , i cili pritet të bëhet funksional në 30 shtete evropiane në vitin 2024, vizitorëve nga vendet jo-BE pa viza, si SHBA, MB dhe Kanadaja, do t’u kërkohet të aplikojnë për një autorizim udhëtimi përpara se të fillojnë udhëtimet e tyre. Kostoja e aplikimit do të jetë 7 €.

“Ne jemi bërë të vetëdijshëm se numri i faqeve të internetit jozyrtare të ETIAS në shumë gjuhë është rritur së fundmi në mbi 50,” tha Francois Laruelle, Drejtor i Divizionit të Njësisë Qendrore ETIAS në Frontex.

Ndërsa disa nga këto faqe interneti drejtohen nga biznese të vërteta, të tjerat mund të mos jenë aq të besueshme, “tha Laruelle.

Rregullorja ETIAS lejon ndërmjetësuesit tregtarë të aplikojnë për autorizimin e udhëtimit në emër të klientëve.

“Megjithatë, duke qenë se procesi i aplikimit do t’u kërkojë udhëtarëve të paraqesin detajet e detajeve të pasaportës së tyre, numrin e kartës së kreditit dhe të dhëna të tjera personale, është e rëndësishme të sigurohet që informacione të tilla të ndjeshme të mos keqpërdoren”, thuhet në një deklaratë të Frontex.

Udhëtarët do të jenë në gjendje të paraqesin aplikacionet ETIAS ekskluzivisht përmes faqes zyrtare të internetit të ETIAS sapo sistemi të bëhet funksional. Ndërmjetësuesit do të duhet të përdorin gjithashtu faqen zyrtare të ETIAS për të aplikuar në emër të klientëve të tyre. Çdo tarifë shtesë për tarifën prej 7 € do të shkojë te ndërmjetësit.

“Kur aplikoni për një autorizim ETIAS, është e rëndësishme që udhëtarët të marrin parasysh se kujt i japin të dhënat e tyre personale dhe sa janë të gatshëm të paguajnë përveç tarifës së aplikimit. Është e rëndësishme që udhëtarët të marrin kohë dhe t’i vlerësojnë me kujdes këta faktorë”, shtoi Laruelle.

Frontex pret Njësinë Qendrore ETIAS, e cila do të jetë e disponueshme 24 orë në ditë, 7 ditë në javë për të trajtuar aplikacionet ETIAS, për të ndihmuar udhëtarët dhe transportuesit, si dhe për të kontrolluar dhe identifikuar rreziqet kur sistemi do të funksionojë.

“Meqenëse prezantimi i ETIAS prek shtetasit e rreth 60 vendeve pa viza – potencialisht 1,4 miliardë njerëz – është thelbësore të sigurohemi që ata të jenë të informuar mirë për ndryshimet e ardhshme në rregullat e udhëtimit në Evropë”, shtoi Frontex.

Komisioni Evropian dhe Frontex do të nisin një fushatë informuese publike rreth ETIAS gjashtë muaj përpara hyrjes së tij në fuqi.

Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani