FLASH

Si të zgjidhni një mosmarrëveshje me qiradhënësin tuaj zviceran

Si të zgjidhni një mosmarrëveshje me qiradhënësin tuaj zviceran

24.04.2023 Zvicër

Është e vetëkuptueshme që – duke pasur parasysh se sa e vështirë është të gjesh apartamente të mira në Zvicër – nuk dëshiron të kesh një konflikt me qiradhënësin. Nëse nuk mund ta shmangni plotësisht, atëherë duhet të paktën të dini se si ta zgjidhni atë në mënyrë konstruktive

Në përgjithësi, dhe siç tregon tradita e gjatë e neutralitetit të Zvicrës – zviceranët përpiqen të shmangin konfliktet dhe konfrontimet.

Kjo është një praktikë e mirë, qoftë në politikë apo në jetën e përditshme, por ndonjëherë lindin mosmarrëveshje, shkruan The Local.

Çfarë duhet të bëni kur ju dhe qiradhënësi nuk shikoni sy më sy për çështjet që lidhen me qiranë tuaj?

Ju mund të mendoni (edhe pse shpresojmë jo seriozisht) se secili prej jush duhet të marrë një thikë të ushtrisë zvicerane dhe ta luftojë atë me vida tape, gërshërë të vogla dhe pajisje të tjera.

Por duhet të dini se marrëdhënia juaj me pronarin(ët) e banesës suaj (dhe e tyre me ju) është e përcaktuar me ligj dhe të gjitha konfliktet/mosmarrëveshjet duhet të zgjidhen brenda kornizës ligjore.

Prandaj, gjëja e parë që duhet të bëni është të njiheni me të drejtat dhe detyrimet tuaja, ndaj është e rëndësishme të lexoni me kujdes të gjitha dokumentet që lidhen me marrëveshjen tuaj të qirasë.

Nëse keni ndonjë shqetësim ose pyetje që nuk mbulohet në kontratë, drejtojini ato pronarëve ose shoqërisë administruese përpara se të nënshkruani kontratën e qirasë, përcjell tutje albinfo.ch.

Çështjet tipike për të cilat shumë qiramarrës nuk janë të sigurt janë se kush është përgjegjës për riparimet, kufizimet gjatë natës (në kundërshtim me atë që mund të keni lexuar, mund ta lani tualetin pas orës 22:00 – përveç nëse tingëllon si çekiç), rregullat e larjes së rrobave dhe çështje të tjera.

Është shumë më e lehtë t’i përpunosh të gjitha përpara se të nënshkruash kontratën, sesa të përballesh me situata të bezdisshme më pas, përcjell tutje albinfo.ch.

Cilat janë opsionet tuaja nëse lind një konflikt gjatë qiramarrjes suaj?

Ka disa zgjidhje në dispozicion – asnjëra prej të cilave nuk përfshin fyerje, kërcënime, apo edhe thika të ushtrisë zvicerane:

Bëhu i mirë

E para, dhe pa dyshim mënyra e preferuar, është arritja e një marrëveshjeje miqësore. Kjo do ta bëjë më të lehtë për ju që të vazhdoni të jetoni në paqe në banesën tuaj, gjë që nuk ndodh gjithmonë nëse ka armiqësi të vazhdueshme dhe të pazgjidhura mes jush dhe pronarit.

Nëse e njihni personalisht pronarin e akomodimit tuaj, mund të caktoni një takim për t’u takuar me një gotë verë lokale për të diskutuar problemin ballë për ballë.

Nëse zakonisht merreni me një kompani administruese (siç bëjnë shumica e qiramarrësve në Zvicër), shkruajini atyre një letër të sjellshme që përshkruan ankesat tuaja dhe dërgojini me postë të regjistruar.

Hapi tjetër: pajtimi

Nëse nuk jeni në gjendje të arrini zgjidhje në mënyrën e duhur, secili prej jush mund të kërkojë zgjidhje nga bordi i arbitrazhit kantonal.

Çdo kanton ka një autoritet pajtimi që ndërmjetëson në mosmarrëveshjet midis qiramarrësve dhe pronarëve.

Megjithatë, kini parasysh se ky proces mund të marrë kohë dhe, si çdo procedurë ligjore, kërkon shumë dokumente dhe dokumente të tjera.

A ka dikush që t’ju ndihmojë në një mosmarrëveshje me pronarin tuaj?

Ka shoqata të qiramarrësve në të gjithë Zvicrën dhe nëse bëheni anëtarë, ato mund të jenë të dobishme për t’ju ndihmuar të zgjidhni çdo konflikt dhe në përgjithësi do të mbrojnë për ju (me kusht që të keni një kauzë të drejtë, sigurisht).

Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë