FLASH

Si të shpejtoni aplikimin tuaj për shtetësinë gjermane

Si të shpejtoni aplikimin tuaj për shtetësinë gjermane

13.05.2023 Gjermani

Procesi për t’u bërë shtetas gjerman mund të zgjasë disa vjet, dhe megjithëse mund të mos ketë shkurtore zyrtare, ka disa gjëra që mund të bëni për t’u siguruar që aplikimi juaj të përpunohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ju mund të mendoni se çdo zyrë natyralizimi do të përpunojë aplikimet për shtetësi. 

Mendohu perseri. Nëse do të ishte kështu, vonesat aktuale për aplikimet për shtetësi do të shpërndaheshin në mënyrë më të barabartë në të gjithë vendin. Në vend të kësaj, kohëzgjatja e pritjes mund të ndryshojë nga gjashtë muaj deri në tre vjet në varësi të vendit ku jetoni. 

Por, në disa vende – veçanërisht në qytetet e mëdha – mund të mos jetë gjithmonë e qartë se cili Einbürgerungsamt është përgjegjës për ju.

Mos prisni të merrni dokumentet e nevojshme

Ndërsa dokumentet që ju nevojiten për të aplikuar për shtetësi, në një farë mase, do të varen nga rasti juaj individual, ka disa dokumente për të cilat gjithkush ka nevojë, dhe ju mund të filloni t’i përgatisni ato tani.

Një lexues na tha në Facebook: “Kisha gjithçka gati në kohën e Beratung- ut (caktimi për këshilla) dhe mund t’i dërgoja të gjitha dokumentet në ditët në vijim. Kjo nuk do ta bëjë më të shpejtë kohën time të përpunimit mendoj, por i delegon të gjitha përgjegjësitë shtetit pasi unë e kam bërë pjesën time paraprakisht.”

Me siguri do t’ju duhet të siguroni kopje të certifikatës tuaj të lindjes dhe, nëse është e aplikueshme, certifikatën tuaj të martesës, si dhe certifikatat e universitetit. Këto do të duhet të përkthehen në gjermanisht nga një përkthyes i njohur zyrtarisht. Pra, për të përshpejtuar procesin, mund t’i merrni këto të përkthyera përpara takimit tuaj të parë.

Rezervoni testin tuaj të shtetësisë herët

Një nga dokumentet e tjera kyçe që ju nevojiten është një certifikatë që konfirmon se keni kaluar testin e shtetësisë gjermane. Ndonjëherë, mund t’ju duhet të prisni muaj për një vend testimi, kështu që është një ide e mirë të regjistroheni për një sa më shpejt që të mundeni.

Mund të gjeni një listë të qendrave të testimit në shtetin tuaj në seksionin “Shkarkime” të Zyrës Federale për Migracionin dhe Refugjatët .

Shumica e autoriteteve lokale thonë se rezultatet e testit do t’i merrni përsëri brenda katër deri në gjashtë javë, por kjo mund të jetë shumë më e gjatë.

Një lexuese në Nuremberg kontaktoi kohët e fundit The Local për të na thënë se ajo ishte ende duke pritur për rezultatet e saj pas katër muajsh.

Zbuloni aftësitë tuaja gjuhësore

Për t’u bërë shtetas gjerman, duhet të jeni në gjendje të flisni gjermanisht deri në një nivel. Aktualisht, ata që kanë jetuar në Gjermani për tetë vjet duhet të kenë një nivel gjuhësor B1, dhe ata që aplikojnë për shtetësi të shpejtë (gjashtë vjet) duhet të kalojnë një test B2. 

Ndryshimet e propozuara në ligj, megjithatë, do të ofrojnë shtetësi edhe më të shpejtë pas vetëm tre vjetësh për ata që, ndër të tjera, mund të kalojnë provimin C1. 

Libër mësimi për mësimin e gjermanishtes si gjuhë e huaj. Foto: aleanca foto / dpa | Jens Kalaene

Sipas ligjit të ri, të gjithë, përveç personave 67 vjeç e lart, të cilët kanë jetuar ligjërisht në Gjermani për të paktën pesë vjet, do të duhet ende të japin një certifikatë që tregon nivelin e kërkuar të gjuhës për aplikimin e tyre.

Kështu që është një ide e mirë që të vazhdoni përgatitjet për provimin që do t’ju duhet të bëni sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo nuk do të thotë vetëm të shpërndani librat e gramatikës, por edhe të rezervoni testin paraprakisht, pasi shpesh ka kohë të gjata pritjeje për takimet e testit dhe mund të duhen disa muaj që rezultatet e testit të kthehen.

Në përgjithësi, aplikantët e shtetësisë duhet të kenë një certifikatë gjuhësore nga Telc ose Goethe Institut dhe ju mund të gjeni lehtësisht se ku mund të bëni një test në zonën tuaj lokale duke kërkuar nivelin tuaj të kërkuar të gjuhës, tabelën e testimit, vendndodhjen dhe fjalën Prüfung (test ) p.sh. “B2 Telc Prüfung Stuttgart”.

Takimet e testit në Volkshochschulen (shkollat ​​e mesme të njerëzve) priren të jenë pak më të lira se në shkollat ​​private të gjuhës dhe për këtë arsye më të vështira për t’u arritur: një arsye tjetër pse rezervimi paraprak është një ide e mirë.

Mbani kontakte me autoritetet

Me gjithnjë e më shumë njerëz që aplikojnë për nënshtetësinë gjermane, shumë zyra natyralizimi janë shumë të zëna dhe aplikimi juaj mund të përfundojë duke rrëshqitur në grumbull. Mos kini frikë të ndiqni punonjësin tuaj të çështjes nëse nuk keni dëgjuar asgjë për një kohë.

Leard d.o.o. Ndërtimtari Temniška ulica 69, 4202 Naklo,
Slloveni
Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni
New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni