FLASH

Si të huajt mund të marrin shpejtë nënshtetësinë në Gjermani

Si të huajt mund të marrin shpejtë nënshtetësinë në Gjermani

25.04.2023 Gjermani

Njerëzit në përgjithësi duhet të jetojnë në Gjermani për të paktën tetë vjet përpara se të bëhen gjermanë të natyralizuar – por në disa raste kjo mund të reduktohet në shtatë, gjashtë apo edhe tre vjet. Ja çfarë duhet të dini për marrjen e shpejtë të nënshtetësisë.

Shumë vende në Evropë, duke përfshirë destinacionet e njohura të emigrantëve si Franca dhe Suedia, lejojnë të huajt të aplikojnë për shtetësi pas vetëm pesë vjetësh qëndrimi.

Për momentin, megjithatë, Gjermania është ndër vendet me rregullat më të rrepta të shtetësisë, të cilat kërkojnë që njerëzit të qëndrojnë në vend për gati një dekadë përpara se të fitojnë të drejtën e natyralizimit. 

Koalicioni i ri i Social Demokratëve (SPD), Të Gjelbrit dhe Demokratëve të Lirë (FDP) kanë rënë dakord të liberalizojnë disa nga rregullat rreth shtetësisë, të cilat do të përfshijnë shkurtimin drastik të kërkesave të vendbanimit për natyralizim.

Meqenëse është e paqartë se kur do të hyjnë në fuqi këto ndryshime, ja një vështrim në rrugët aktuale për përshpejtimin e aplikimit tuaj për shtetësi. Më pas do të hedhim një vështrim se cilat do të jenë rregullat e reja. 

Aplikimi pas tre vjetësh

E thënë thjesht, një nga mënyrat më të lehta për të marrë nënshtetësinë e shpejtë është të martoheni me një shtetas gjerman. Në këtë rast, ju mund të aplikoni për shtetësi pas vetëm tre vjetësh qëndrimi të ligjshëm në vend.

Megjithatë, ka ende disa hapa për të kaluar: ju dhe bashkëshorti juaj duhet të keni qenë të martuar ose në një partneritet të regjistruar për të paktën dy vjet në momentin e aplikimit tuaj, dhe kushtet e tjera të përgjithshme të shtetësisë, të tilla si aftësitë gjuhësore dhe aplikohet edhe aftësia për të kaluar testin e shtetësisë. 

Aplikimi pas pesë vjetësh 

Kjo vlen vetëm për një grup të vogël njerëzish, por megjithatë vlen të përmendet: fëmijët pa shtetësi që lindin në Gjermani mund të marrin shtetësinë pas vetëm pesë vjetësh. 

Kjo mund të përfshijë fëmijët e refugjatëve ose të njerëzve në mërgim, të cilëve u është hequr shtetësia e mëparshme. Si rregull, aplikimi duhet të dorëzohet para ditëlindjes së 21-të të fëmijës dhe ai nuk duhet të jetë i përfshirë në ndonjë veprimtari kriminale që mund të rezultojë në më shumë se pesë vjet burgim. 

Leard d.o.o. Ndërtimtari Temniška ulica 69, 4202 Naklo,
Slloveni
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani