FLASH

Sa ishte inflacioni në Zvicër në mars

Sa ishte inflacioni në Zvicër në mars

09.04.2023 Zvicër

Zvicra ka shmangur pjesën më të madhe të inflacionit që ka goditur Evropën dhe pjesën tjetër të botës.

Të dhënat e publikuara këtë javë nga Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës (FSO) treguan një ngadalësim të vogël të inflacionit vjetor.

Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI) është rritur me 0,2% në mars 2023 krahasuar me muajin paraardhës dhe +2,9% krahasuar me të njëjtin muaj të një viti më parë. Kjo krahasohet me një normë vjetore prej 3.4% në fund të shkurtit 2023, shkruajnë mediat zvicerane.

Ngadalësimi i rritjes së çmimeve ishte kryesisht për shkak të rënies së energjisë, disa akomodimeve për pushime dhe çmimeve specifike të ushqimeve, për shembull, frutave.

Zvicra ka shmangur pjesën më të madhe të inflacionit që ka goditur Evropën dhe pjesën tjetër të botës. Kjo është për shkak të një sërë faktorësh, të cilët përfshijnë një frangë zvicerane në rritje, diçka që ul inflacionin e importuar. Franga zvicerane është rritur 13% kundrejt euros që nga pika e saj e ulët në vitin 2021. Përveç kësaj, Zvicra ka pasur inflacion të ulët ose negativ për dekada, kështu që pritjet për inflacionin u bënë zakonisht të ulëta.

Faktorë të tjerë përfshijnë shportën e saj të IÇK-së – përqindja e shportës së Zvicrës që i kushtohet energjisë së kushtueshme është gjysma e asaj më të gjerë evropiane, proteksionizmi i lartë bujqësor – çmimet e ushqimeve zvicerane janë vendosur në shkallë kombëtare dhe rregullat e qeverisë rreth përcaktimit të çmimeve – Zvicra ka pjesën më të lartë (30%) e çmimeve të rregulluara në Evropë, sipas Bloomberg.

Një faktor tjetër kryesor është kufizimi i bankës qendrore të Zvicrës në përdorimin e lehtësimit sasior (QE). Që nga viti 2015, oferta monetare e Zvicrës (M3) është zgjeruar me 22%. Për krahasim, në SHBA është zgjeruar me 77% dhe në Eurozonë me 52%, sipas të dhënave të publikuara nga Bloomberg.

Në të njëjtën kohë, inflacioni i Zvicrës pritet të mbetet kokëfortë dhe rritja e mëtejshme e normave të interesit të bankës qendrore mbetet një mundësi. Tregu i ngushtë i punës i Zvicrës mbetet një dhimbje koke për të goditur inflacionin. Të dhënat e publikuara më 6 prill 2023 tregojnë se papunësia vazhdon të bjerë nga 2.1% në shkurt në 2.0% në mars 2023. Një vit më parë, në mars 2022, norma ishte 2.4%.

New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë