FLASH

Rriten kostot e kujdesit shëndetësor me 7.5% në Zvicër

Rriten kostot e kujdesit shëndetësor me 7.5% në Zvicër

11.04.2023 Zvicër

Sipas drejtoreshës së Santésuisse, Verena Nold, njerëzit që normalisht fitojnë jetesën së shpejti nuk do të jenë më në gjendje të paguajnë primet e tyre të sigurimit shëndetësor.

Kostot e kujdesit shëndetësor janë rritur tashmë me 7.5% për banor gjatë dy muajve të parë të 2023-ës. Kjo situatë përkthehet në një rritje të re të primeve, tha Verena Nold, drejtore e Shoqatës së siguruesve shëndetësorë. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore kanë humbur tashmë 1.5 miliardë franga vitin e kaluar. “Tani nuk ka mjete të mjaftueshme për të mbushur vrimat”, tha ajo në një intervistë të publikuar nga “SonntagsBlick”.

Së shpejti, njerëzit që normalisht fitojnë jetesën nuk do të mund të paguajnë më primet e sigurimit shëndetësor. “Nëse nuk bëjmë asgjë, sistemi ynë i kujdesit shëndetësor do të godasë një mur me tulla”..

Këshilli Federal vendosi një prim politik vitin e kaluar, i cili është i pamjaftueshëm, sipas drejtorit të Santésuisse. “Një ditë apo një tjetër do të duhet të kapim hapin. Tashmë duhet të kishim rritur primet me 10% për vitin 2023”. Mbi të gjitha, është çmimi në rritje i barnave dhe numri i barnave të përshkruara që janë nën sulm. Verena Nold bën thirrje që trajtimet joefektive të tërhiqen nga katalogu i përfitimeve. “Nëse duam që sistemi ynë të jetë financiarisht i qëndrueshëm, ne duhet të bëhemi më efektiv.” Për ta bërë këtë, kantonet duhet të zbatojnë kritere strikte për spitalet dhe të mos “i japin më mandate performancës çdo spitali të vogël”, shtoi Nold.

Primet e shëndetit u rritën me një mesatare prej 6.6% midis 2022 dhe 2023, për shkak të pandemisë dhe efektit të rimbushjes. Sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH), primi mesatar për një të rritur ka arritur në 397.20 franga në muaj.

Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër