FLASH

Raporti i “Home Office” tha se “shqiptarët janë kriminelë”, The Guardian shkruan: Nuk kanë asnjë provë

Raporti i “Home Office” tha se “shqiptarët janë kriminelë”, The Guardian shkruan: Nuk kanë asnjë provë

09.04.2023 Aktuale

Emigrantët shqiptar në Angli janë bërë temë diskutimi prej shumë kohësh në mediat britanike dhe jo vetëm. The Guardian nxjerr bllof Home Office sipas të cilës shqiptarët janë emigrantë ekonomikë dhe kriminelë.

Home Office nuk pranon asnjë provë për të mbështetur pretendimin kryesor për goditjen ndaj kalimeve me varka të vogla.

Si sekretare e Brendshme në vitin 2021, Patel i tha parlamentit se “70% e individëve në varka të vogla janë burra beqarë që janë efektivisht migrantë ekonomikë”.

Në dhjetor të vitit të kaluar, me numrin e mbërritjeve të varkave që vazhdon të rritet, pasardhësja e saj, Suella Braverman, e mbështeti pohimin, duke u thënë deputetëve: “Ka prova të konsiderueshme që njerëzit po vijnë këtu si emigrantë ekonomikë, ilegalisht”.

Grupet e të drejtave të njeriut thonë se pretendime të tilla ndihmojnë në krijimin e një narrative të rreme se individët që mbërrijnë me varkë nuk janë azilkërkues të vërtetë, kështu që meritojnë më pak simpati.

Sophie McCann, oficere e mbrojtjes së migracionit në organizatën bamirëse MSF UK, tha: “Qeveria nuk ka arritur të sigurojë asnjë provë për të mbështetur pretendimet se shumica e atyre që përpiqen të arrijnë në MB janë të ashtuquajtur migrantë ekonomikë. Këto lloj deklaratash përdoren për të demonizuar dhe dehumanizuar njerëzit që kërkojnë siguri këtu, duke nxitur përçarje, me pasoja reale dhe të rrezikshme. Ne e dimë se shumë njerëz që arrijnë në MB po ikin nga lufta, persekutimi dhe vështirësitë e tjera… dhe shumë i kanë mbijetuar dhunës, torturës dhe trafikimit.”

Të dhënat e vetë Zyrës së Brendshme konfirmojnë se shumica e njerëzve që arritën në Mbretërinë e Bashkuar me anije të vogla në vitin 2022 të paktën gjashtë në 10  do të njiheshin si refugjatë. Pavarësisht kësaj, qeveria britanike ka mbyllur ose kufizuar ashpër shumicën e rrugëve të sigurta për në MB, duke i lënë njerëzit pa zgjidhje tjetër veçse të rrezikojnë kalimin e Kanalit.

Dështimi i qeverisë për të justifikuar argumentin e saj “emigrant ekonomik” vjen disa ditë pasi Rishi Sunak dhe ministri i imigracionit Robert Jenrick u qortuan nga mbikëqyrësi i statistikave në Mbretërinë e Bashkuar për përdorimin e shifrave të pasakta për azilkërkuesit.

Nga 45,756 personat që mbërritën me varka të vogla vitin e kaluar, 28% ishin shqiptarë. Organizatat bamirëse argumentojnë se azilkërkuesit nga Shqipëria udhëtojnë në Mbretërinë e Bashkuar kryesisht për shkak të varfërisë dhe korrupsionit dhe se shumë prej tyre “shfrytezohen në mënyrë të egër” pasi mbërrijnë.

Home Office u përgjigj duke e përshkruar Shqipërinë si një “vend të sigurt”, duke shtuar se shtetasit e saj përbënin pjesën më të madhe të mbërritjeve me varka të vogla vitin e kaluar.

McCann shtoi: “Mbretëria e Bashkuar ka një përgjegjësi morale dhe ligjore për të siguruar mbrojtje për njerëzit që kërkojnë strehim këtu, megjithatë kjo qeveri vazhdon të prezantojë në mënyrë të dëshpëruar politika ndëshkuese dhe qëllimisht mizore.”

Një zëdhënës i Home Office tha: “Ka prova të qarta dhe të publikuara se që nga janari 2018, 76% e të ardhurve kanë qenë meshkuj të rritur dhe shumica dërrmuese do të kishin udhëtuar nëpër vende të sigurta në MB. Individët duhet të kërkojnë azil në vendin e parë të sigurt që arrijnë. Një numër i papranueshëm njerëzish po rrezikojnë jetën e tyre duke bërë kalime të rrezikshme, shpesh të motivuara ekonomikisht… Prioriteti ynë është të ndalojmë këtë tregti të paligjshme.”

ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë