FLASH

Pse sigurimi shëndetësor zviceran do të bëhet më i shtrenjtë?

Pse sigurimi shëndetësor zviceran do të bëhet më i shtrenjtë?

12.04.2023 Zvicër

Pasi primet zvicerane të kujdesit shëndetësor u rritën mesatarisht me 6.6 për qind në vitin 2023, të gjithë shpresonin se ato nuk do të rriteshin më për një kohë të gjatë. Por duket se këto kosto do të rriten sërish në vitin 2024.

Konsumatorët zviceranë u goditën me një rritje të konsiderueshme të primeve të sigurimit të detyrueshëm shëndetësor – KVG në gjermanisht dhe LaMal në frëngjisht dhe italisht – në fillim të këtij viti: 6.6 për qind mesatarisht, megjithëse në disa kantone ato u rritën edhe më shumë.

Për shembull, primet më të larta mbi mesataren kombëtare goditën Neuchâtel (+9.5 për qind), Appenzell Innerrhoden (9.3 për qind) dhe Ticino (9.2 për qind). Banorët e Cyrihut panë që primet e tyre u rritën me 7 për qind.

Shpresa ishte që të mos rriteshin më në vitin 2024, por kjo ka të ngjarë të ndodhë megjithatë.

Në fakt, jo vetëm që janë vendosur të rriten sërish, por mund të jenë edhe dukshëm më të shtrenjta në vitin 2024: shifrat e fundit për janarin dhe shkurtin tregojnë tashmë një rritje prej 7.5 të kostove për person të siguruar.

Megjithëse periudha e vlerësuar është e shkurtër, Verena Nold, kreu i Santésuisse, grupi ombrellë për kompanitë e sigurimeve shëndetësore, paralajmëroi se nëse qeveria nuk bën asgjë për kostot, “sistemi ynë shëndetësor do të shkojë drejt e në mur”.

Një nga arsyet që Zyra Federale e Shëndetit Publik përmendi për rritjen e këtij viti ishte se pandemia e bëri vlerësimin e kostove të kujdesit shëndetësor “veçanërisht të vështirë. Tani duket se primet e paguara gjatë viteve 2021 dhe 2022 rezultuan të pamjaftueshme për të mbuluar kostot, kështu që një rikuperim është thelbësor në vitin 2023”.

ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni