FLASH

Parlamenti slloven voton ndryshimet e ligjit për të huajt, kushti për njohjen e gjuhës nga 1 nëntor 2024

Parlamenti slloven voton ndryshimet e ligjit për të huajt, kushti për njohjen e gjuhës nga 1 nëntor 2024

19.04.2023 Slloveni

Amendamenti i Ligjit për të Huajt mori mbështetje të mjaftueshme për rikonfirmim pas vetos së Këshillit Shtetëror në rivotim. Kësaj radhe u mbështet nga 50 deputetë të Gibanj Svoboda, SD dhe deputetë të pakicave kombëtare, ndërsa kundër votuan 32 deputetë të koalicionit të majtë dhe opozitës SDS dhe NSi.

DZ miratoi amendamentin në fund të marsit me 45 vota pro dhe 31 kundër. Sipas vetos së Këshillit të Shtetit, deputetët duhej të vendosnin sërish për të, këtë herë duheshin të paktën 46 vota deputetësh për të pranuar zgjidhjet ligjore.

Edhe pse vetëm 45 deputetë e votuan në votimin e parë në mungesë të tre deputetëve të Svobodës dhe SD-së, sot amendamenti mori një numër të mjaftueshëm votash për t’u rikonfirmuar. Ndërsa në fund të marsit, ajo u kundërshtua nga anëtarët e koalicionit të majtë dhe partitë opozitare SDS dhe NSi.

Amendamenti i paraqitur të martën nga ministri i Brendshëm, Boshtjan Poklukar, ruan ndër të tjera kushtin e njohjes së gjuhës sllovene në nivelin A1 për familjet e të huajve. Megjithatë, ajo heq pengesat për punësimin e të huajve dhe mundëson menaxhim më të shpejtë të procedurave për dhënien dhe shërbimin e lejeve të qëndrimit dhe certifikatave të regjistrimit.

Gjithashtu, parashikohet një periudhë tranzicioni 18-mujore për zbatimin e dispozitave të ndryshuara për zgjatjen e lejes së qëndrimit për bashkim familjar dhe dhënien e lejes së qëndrimit të përhershëm. Data e re e fillimit është 1 nëntor 2024, shkruan 24shqip.eu .

Sipas DS-së, e cila vuri veton ndaj ligjit, vonesa në zbatimin e ligjit të qeverisë së kaluar në pjesën që i referohet kushtit të njohjes së gjuhës sllovene për të huajt nuk lejon integrim. Megjithatë, integrimi individual është e drejtë dhe detyrë e çdo individi që banon ose synon të banojë në Slloveni. Ata janë të bindur se nevoja për të njohur gjuhën është në çdo hap, veçanërisht kur punësohen dhe integrohen në mjedisin e punës.

Për shkak të kushtit të njohjes së gjuhës sllovene për anëtarët e familjeve të të huajve, që sipas tyre do të çojë në ndarjen e familjeve, amendamenti hasi në kundërshtime të forta nga organizatat joqeveritare. Për të njëjtën arsye kundërshtohej edhe në të majtë. Ata paralajmëruan se amendamenti kërcënon të drejtën e të huajve, veçanërisht punëtorëve fizikë, për jetën familjare.

SDS dhe NSi e kundërshtuan ndryshimin pikërisht për arsyen e kundërt, pasi nuk ishin dakord me vendosjen e një periudhe tranzicioni 18-mujore për njohjen e gjuhës. Sipas tyre, kërkesa e njohjes së gjuhës sllovene në nivelin fillestar për zgjatjen e lejes së përkohshme të qëndrimit për shkak të bashkimit familjar është një nga themelet për një integrim më të mirë të të huajve në shoqëri.

Ndërkaq, Svoboda theksoi domosdoshmërinë e miratimit të amendamentit, sepse sipas tyre, është koha e fundit që Sllovenia të vendosë një sistem integrues, janë të bindur. Ai u mbështet edhe nga SD, ku ata besojnë se amendamenti nuk dobëson sistemin ligjor dhe rregullat që rregullojnë emigracionin.

Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni
New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë