FLASH

Në kasafortë prisnin 500 mijë franga – hiqni prangat nga kufiri!

Në kasafortë prisnin 500 mijë franga – hiqni prangat nga kufiri!

08.04.2023 Zvicër

Nëse policia vjen, ata zakonisht janë tashmë mbi male. Megjithatë, autoritetet hetimore ia dalin vazhdimisht të bëjnë arrestime në dhomat e tërheqjes së shpërthimeve të ATM-ve.

Ata veprojnë profesionalisht, shpejt dhe në mënyrë të paskrupullt. Për vite të tëra, bandat që hodhën në erë ATM-të në Zvicër janë bërë tituj me frekuencë në rritje. “Në vitin 2022 ka pasur një numër rekord të sulmeve në Zvicër”, shkruan Zyra Federale e Policisë Fedpol.

Autorët janë grupe të organizuara. Fedpol tani e di: sulmet shpërthyese kryhen kryesisht nga autorë rumunë dhe holandezë. Grupet kriminale serbe dhe rumune operojnë veçanërisht me gaz.

Ata veprojnë shpejt dhe vështirë se lënë ndonjë gjurmë

Autoritetet e dinë këtë jo vetëm nga hetimet që po u japin vazhdimisht njohuri të reja mbi metodat dhe strukturat e këtyre bandave. Në asnjë mënyrë të gjitha sukseset e hetimit nuk arrijnë te publiku. Korrikun e kaluar, tri banda nga Kosova u arrestuan në Francë.

Të arrestuarit akuzohen se kanë qenë të përfshirë në sulme të ATM-ve në Zvicër dhe Gjermani. Gjetjet nga hetimet treguan se të akuzuarit vepruan nëpër kantone dhe vende dhe përdorën Alsasin e Epërm në Francë si vendstrehim. Përveç Fedpol, në operacion u përfshinë edhe disa forca policore kantonale, Zyra e Policisë Kriminale të Shtetit Gjerman në Baden-Württemberg dhe policia franceze.

Kërkon bashkëpunim shumë të ngushtë me kantonet, por mbi të gjitha me autoritetet hetuese në nivel ndërkombëtar. Bandat vepruan me shpejtësi dhe pothuajse nuk lanë gjurmë në vendin e krimit. “Kjo është një nga sfidat,” thotë Berina Repesa, zëdhënëse e Fedpol.

Deri më tani, arrestimet e autorëve janë bërë kryesisht jashtë vendit. Në Krishtlindje 2021, katër të dyshuar u arrestuan në një dhomë hoteli në Bartenheim (F) pranë Bazelit. Gjatë kontrollit, hetuesit francezë gjetën eksplozivë, detonatorë dhe targa false. Burrat dyshohet se kanë kryer sulme të shumta me bomba në ATM në 2020 dhe 2021.

Për “arsye politike”, autoriteti nuk zbulon se çfarë ka mësuar Fedpol nga këto arrestime.

Dënime të gjata me burgim

Dy raste tashmë kanë përfunduar në Gjykatën Penale Federale. Autorët e Sevelen SG u arrestuan në Bregenz dhe Danimarkë. Në vendin e krimit, pranë kasafortës së thyer kanë lënë mjete me gjurmë ADN-je – kanë vjedhur 126 mijë franga. Njëri prej autorëve u dënua me 74 muaj burg në fund të vitit 2021. Bashkëpunëtori i tij ndodhet në Danimarkë, ku u hetua për një krim tjetër.

Në fund të tetorit të vitit të kaluar, një rumun atëherë 39-vjeçar u dënua me katër vjet e katër muaj burg. Ai hodhi në erë një ATM Raiffeisen në Buchberg (SH) në prill 2021. Akti shkoi keq. Shpërthimi çau një vrimë në mur, por autorët nuk mundën të kapnin paratë – më shumë se 500,000 franga prisnin në kasafortë. Dëmi i pasurisë arriti në rreth 200 mijë franga. Thjesht budalla: Makina e vjedhur e arratisjes ishte dëmtuar aq shumë sa nuk ishte më e përshtatshme për rrugë.

Rumuni më vonë u arrestua jashtë vendit. Falë provave mjeko-ligjore në vendngjarje, ai u identifikua. Bashkëpunëtorët e tij nuk u gjetën.

Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni