FLASH

Italia tashmë po e “kërcënon” Slloveninë

Italia tashmë po e “kërcënon” Slloveninë

13.04.2023 Slloveni

Kontrollet në kufirin slloveno-austriak janë vendosur prej tetë vitesh dhe tani edhe Italia po kërcënon të vendosë kontrolle.

Pasi Austria  zgjati kontrollin kufitar me Slloveninë për gjashtë muaj të tjerë, i cili përndryshe është një kufi i brendshëm i Shengenit dhe duhet të jetë lirisht i kalueshëm, Italia gjithashtu kërcënoi të vendosë kontrollin kufitar. 

Marrëdhëniet mes dy vendeve po përkeqësohen, Zëvendëskryeministri italian dhe ministri i Transportit dhe Infrastrukturës Matteo Salvini  tha pak ditë më parë se Sllovenia duhet të pranojë edhe një herë emigrantët që kaluan ilegalisht kufirin italo-slloven. Përndryshe, Italia do të detyrohet të vendosë kontrolle kufitare, kërcënoi Salvini. 

Burime në Ministrinë e Jashtme paralajmëruan në fund të marsit se marrëdhëniet mes dy vendeve po përkeqësohen për shkak të fluksit të migracionit nga Sllovenia drejt Italisë. Me hyrjen e Kroacisë në Shengen, numri i emigrantëve të paligjshëm që hyjnë në Slloveni është rritur ndjeshëm. Shumica dërrmuese e emigrantëve vazhdojnë udhëtimin e tyre drejt Italisë. 

MPB njofton se Sllovenia dhe Italia kthejnë personat që kanë kaluar ilegalisht kufirin në bazë të marrëveshjes për pranimin e personave në kufirin shtetëror të lidhur mes dy qeverive. 

Sipas të dhënave të Ministrisë së Punëve të Brendshme sllovene, Sllovenia në vitin 2022 ka kthyer 58 persona në Itali dhe ka pranuar 65. Në vitin 2021 nga Sllovenia te fqinji perëndimor janë kthyer 30 persona dhe nga atje janë pranuar 26. Një vit më parë , Sllovenia ktheu në Itali 32 persona dhe pranoi 1116 prej tyre.

Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni
Leard d.o.o. Ndërtimtari Temniška ulica 69, 4202 Naklo,
Slloveni
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni