FLASH

Inflacioni po ‘tkurr’ pagat reale në Gjermani

Inflacioni po ‘tkurr’ pagat reale në Gjermani

31.05.2023 Gjermani

Inflacioni i lartë në Gjermani dhe pse u duk se justifikoi rritjen e pagave në ekonominë më të madhe të Evropës, në fakt bëri që pagat reale të bien me 2.3 për qind në tre muajt e parë të këtij viti.

Të dhënat e konfirmuara nga Zyra Federale e Statistikave (Destatis) thonë se pagat nominale në Gjermani u rritën me 5.6 për qind nga viti në vit në tremujorin e parë 2023, rritja më e madhe që nga 2008.

Megjithatë, ashtu si në vitin 2022, pagat nuk po rriteshin aq shpejt sa për të vazhduar me inflacionin, dhe si rezultat, pagat reale në vend ranë me 2.3 për qind në tremujorin e parë.

Ekspertët parashikojnë se me inflacion kaq të lartë në fillim të vitit, pagat reale mesatare mund të bien më tej në vitin 2023, i cili do të ishte viti i katërt radhazi i rënies së të ardhurave reale në Gjermani.

Në Gjermani, ashtu si në vendet e tjera të Evropës, negociatat e marrëveshjeve kolektive dhe grevat kanë paralizuar vazhdimisht vendin gjatë muajve të fundit. Punonjësit e hekurudhave, për shembull, kërkojnë 12 për qind rritje page, ose një rritje prej 650 euro në muaj.

Ekspertët paralajmërojnë se ekziston rreziku që kërkesat e tepërta të pagave dhe rritja prej 12 për qind do të nxisë inflacionin edhe më tej dhe se spiralja e çmimit të pagave do të vazhdojë të rrotullohet në mënyrë të pashmangshme.

Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë