FLASH

Gjermanisë i duhen 400 mijë emigrantë për të punuar

Gjermanisë i duhen 400 mijë emigrantë për të punuar

11.04.2023 Gjermani

Sipas të dhënave të MPB-së Gjermania vitin e kaluar ka pasur dy milionë vende pune të paplotësuara dhe sipas përllogaritjeve të Agjencisë së Punës i duhen 400 mijë emigrantë nga jashtë në vitet e ardhshme. Kjo është arsyeja pse qeveria po propozon ndryshime në Ligjin e Emigracionit.

Me ligjin e ri do të lehtësohet ndjeshëm emigracioni në Gjermani, veçanërisht për fuqinë punëtore nga këto vende të treta jashtë Bashkimit Evropian, me të cilat sipas ligjvënësve, Gjermania po bëhet një shoqëri moderne dhe e hapur. Në këtë mënyrë pritet të rekrutohen rreth 60 mijë persona në vit, shkruan 24shqip.eu.

“Nëse nuk i heqim menjëherë barrierat për punësimin, gjë që po bëjmë tani, atëherë mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar dhe punët e paplotësuara do të pengojnë rritjen ekonomike të Gjermanisë për një kohë të gjatë”, tha ministri i Punës dhe Çështjeve Sociale, Hubertus Heil.

Sipas ligjit të ri, emigrantët jashtë Bashkimit Evropian do të kenë tre mënyra për të hyrë në tregun gjerman të punës: e para është me një arsim universitar të njohur në Gjermani dhe me një kontratë pune, e dyta – dhe këtu janë ndryshimet më të mëdha – është. dy vite përvojë pune ose arsim të përfunduar profesional.

“Tani e tutje nuk do të ketë më kërkesë që certifikata e kualifikimit të përfunduar të njihet në Gjermani. Kjo ishte pengesa më e madhe që bëri që njerëzit të mos vinin tek ne, por të zgjidhnin një vend tjetër. Por perspektiva afatgjatë e punës është e rëndësishme, sepse ne nuk duam imigrimin në sistemin e mirëqenies, “ tha Ministrja e Brendshme Nancy Faeser .

Mënyra e tretë është me këtë hartë mundësish për individët, bazuar në një sistem pikësh të bazuar në modelin kanadez: arsimimi, aftësitë gjuhësore – që mund të jenë edhe anglisht – përvoja profesionale, mosha është çelësi. Tani e tutje, vendet e punës do të shpallen në mbarë botën dhe kurset e gjuhës gjermane do të futen jashtë vendit.

“Ne duam të forcojmë kulturën e mirëseardhjes në Gjermani, nuk duam vetëm punëtorët të ndihen si në shtëpinë tonë , por edhe familjet e tyre. Kjo është vendimtare nëse duam të tërheqim njerëzit më të mirë,” tha ministri i brendshëm. Kjo nënkupton edhe mundësinë e marrjes së shtetësisë.

Ekonomisti i njohur gjerman Marcel Fratzscher e mirëpret projektligjin. “Nuk ka të bëjë aq shumë me punëtorët që kanë kualifikimet perfekte, por me ne që të hapemi si shoqëri dhe të bëhemi tërheqës edhe për një fuqi punëtore të pakualifikuar dhe të re,” pohoi ai.

Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani