FLASH

Emigracioni po rritet, çdo i katërti person në Vjenë nuk është austriak

Emigracioni po rritet, çdo i katërti person në Vjenë nuk është austriak

18.04.2023 Austri

Qyteti po rritet, masivisht. Arsyeja për këtë është emigracioni. Vetëm vitin e kaluar janë shtuar 50800 banorë të rinj, kryesisht ukrainas. Madje, shefi i statistikës së qytetit flet për një “vit të jashtëzakonshëm demografik”.

Shifra prej dy milionësh mund të thyhet këtë vit – pesë vjet më herët se sa pritej. Vjena është dhe do të vazhdojë të jetë një magnet për njerëzit nga vendet e tjera. Një në katër njerëz që jeton në Vjenë është tashmë jo-austriak. Kjo është pothuajse dy herë më shumë se mesatarja austriake.

Por kur njerëzit me histori të ndryshme migrimi jetojnë së bashku, sigurisht që ka shumë sfida. Jo vetëm gjuhësor, por edhe kulturor. Një vështrim në shkolla tregon se situata është sërish e tensionuar. Një numër veçanërisht i madh nxënësish, gjuha amtare e të cilëve nuk është gjermanishtja dhe të ashtuquajturat shkolla fokale në rrethinë me një përqindje të lartë emigrantësh po e shtyjnë sistemin arsimor në kufijtë e tij.

Politika e integrimit nën Këshillin Bashkiak Christoph Wiederkehr (Neos) sfidohet fuqishëm këtu. Si duhet të përballet qyteti me këto detyra kur bëhet fjalë për mësimin e gjuhës gjermane apo gjetjen e një pune?

Vjena është zhvilluar nga një qytet në tkurrje në një metropol të gjallë në dekadat e fundit, dhe ne mund të jemi krenarë për këtë.

“Jam i kënaqur që Vjena po vazhdon të rritet dhe së shpejti do të thyejë shifrën e dy milionëve. Ne po vazhdojmë të zgjerojmë ofertat për promovimin e gjermanishtes. Këtë vit rreth 100 staf të ri mbështetës gjuhësor do të punësohen në kopsht”, thotë Wiederkehr për “Krone”.

Autoriteti i imigracionit (MA 35) tani do t’i nënshtrohet një procesi reformash. Nëse gjithçka shkon kaq mirë, mbetet për t’u parë.

New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë