FLASH

“Dostat e Janjevës” me fotografi thur rrëfimin për qytezën e jetën

“Dostat e Janjevës” me fotografi thur rrëfimin për qytezën e jetën

11.09.2022 Kulturë

Fotografia e Arben Llapashticës nuk kornizohet vetëm tek estetika a dokumentimi. As nuk ndalet te fiksimi i momentit a ngjarjes. Mjeshtri i këtij arti nëpërmjet imazheve thur rrëfime, dialogon me personazhe dhe futet në dialogun e radhës kur ato ia prezanton publikut. Secila fotografi e tij ka histori prapa. E tillë është edhe ekspozita “Dostat e Janjevës”

Të enjten mbrëma dritat e Shtëpisë së Evropës në Kosovë kanë qëndruar të ndezura. Në këtë dritë publiku që e ka vizituar atë ka pasur mundësi të futej në botën e një qyteze të vogël në lindje të Kosovës. Fokus nuk janë veç ndërtesat. Fotografitë e Arben Llapashticës në këtë ekspozitë dialogojnë edhe me njerëzit. E veçmas ata që janë të lidhur me këtë vend. Nëpërmjet objektivit, Llapashtica përpiqet të përcjellë ngjyrat e përditshmërisë së tyre.

Fotografi Arben Llapashtica, i cili me këtë art merret tash e gati dy dekada, është gjithmonë në eksplorim të qyteteve dhe zonave më të thella të Kosovës, të cilat do t’i bëjë të ditura për vizitorët vendorë e të e huaj duke i plasuar ato në botën virtuale. Por, siç ka thënë ai, Janjeva për të është më e veçanta andaj edhe ekspozita e tij e hapur të enjten mbrëma ka të kornizuara shkrepjet e jetës atje.

Këtë ekspozitë me shkas e ka titulluar “Dostat e Janjevës”. Llapashtica me njerëzit që i takon dhe fotografon ka krijuar lidhje përtej fotografisë. Shtatë shokë i kishte fotografuar para dhjetë vjetësh afër një veture të vjetruar e jashtë funksionit. Më pas Llapashtica kishte rënë në kontakt me njërin prej personazheve që ia kishte shprehur mirënjohjen e kësaj fotografie. Meqë miqësia e shokëve kishte mbetur, ajo u zgjerua edhe me miqësinë me fotografinë. Kështu u realizua edhe fotografia e dytë në të njëjtin vend të Janjevës.

Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër