FLASH

Austriakët nuk u besojnë sllovenëve, zgjaten edhe për 6 muaj kontrollet kufitare

Austriakët nuk u besojnë sllovenëve, zgjaten edhe për 6 muaj kontrollet kufitare

11.04.2023 Austri

Austria planifikon të zgjasë edhe një herë kontrollet kufitare me Slloveninë dhe Hungarinë për gjashtë muaj të tjerë, tha sot Ministri i Brendshëm austriak Gerhard Karner. Siç shpjegoi ai në emisionin e mëngjesit në radion Ö1, e cila funksionon si pjesë e transmetuesit publik ORF, zgjatja është e nevojshme sepse kontrollet në kufijtë e jashtëm të Shengenit nuk funksionojnë.

Ai bëri të ditur se Austria do të informojë Komisionin Evropian për zgjerimin e ri të kontrollit në kufirin e brendshëm të Shengenit me Slloveninë dhe Hungarinë në ditët në vijim.

Karner ka shpjeguar gjithashtu se ka pasur një presion të madh migracioni në vitin e fundit , ndaj është e nevojshme që të vazhdohet kontrolli në kufirin e brendshëm të Shengenit me Hungarinë dhe Slloveninë.

Por kohët e fundit numri i migrimeve të paligjshme ka ardhur në rënie, gjë që ministri i Brendshëm austriak e cilësoi si pasojë të këtij kontrolli.

Sipas tij, kjo mbetet e nevojshme për sigurinë e qytetarëve austriakë derisa të funksionojnë kontrollet në kufijtë e jashtëm të Shengenit. Ai përmendi gjithashtu se presioni i migracionit ndaj Italisë është intensifikuar dhe se Sllovenia po shënon një “300% rritje” të migrimit të paligjshëm. “Prandaj është e domosdoshme që Austria të reagojë dhe të përgatitet me kohë”, ka theksuar ai. “Sepse ne duhet dhe do ta shmangim me çdo kusht situatën me të cilën jemi përballur vitet e fundit”, shtoi ai. Prandaj, sipas tij, Austria do të ruajë kontrollin dhe do të rrisë presionin ndaj “mafies së kontrabandës”.

Austria vendosi kontrollin në kufijtë me Slloveninë dhe Hungarinë në vitin 2015 në kulmin e krizës së refugjatëve, dhe më pas e zgjati atë me gjashtë muaj çdo gjashtë muaj. Për herë të fundit e ka zgjatur për gjysmë viti nëntorin e kaluar, deri më 11 maj të këtij viti. Ndër arsyet për rizgjatjen e kontrollit, Vjena përmendi më pas një rritje të flukseve të migracionit, duke përfshirë për shkak të politikave të vizave në Ballkanin Perëndimor, një rritje të migrimit dytësor për shkak të situatës aktuale në kufirin e jashtëm të BE-së dhe aktivitetet e grupeve të organizuara. të kontrabandistëve.

Në atë kohë, Ministria e Punëve të Jashtme sllovene njoftoi se vendimi i Austrisë për të zgjatur kontrollet kufitare me Slloveninë ishte i pabazuar, pasi Vjena nuk kishte vërtetuar ekzistencën e një kërcënimi të ri të sigurisë. Në të njëjtën kohë, ai tërhoqi vëmendjen për vendimin e Gjykatës së Drejtësisë së BE-së se zgjerimi i kontrolleve kufitare për shkak të të njëjtit kërcënim nuk është në përputhje me ligjin e BE-së. Sllovenia pret që Austria të ndërpresë zbatimin e kontrolleve të përkohshme në kufirin me Slloveninë.

Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Leard d.o.o. Ndërtimtari Temniška ulica 69, 4202 Naklo,
Slloveni