FLASH

Ankesat më të zakonshme që të huajt kanë për Zvicrën

Ankesat më të zakonshme që të huajt kanë për Zvicrën

29.04.2023 Zvicër

Zvicra padyshim është një ndër vendet më të bukura, megjithatë të huajt që kanë zgjedhur këtë vend për të jetuar kanë edhe disa ankesa.

Kostoja e jetesës

Mund të thuhet se nuk ekziston një i huaj që nuk është i befasuar nga çmimet zvicerane, kjo vjen si goditje kulturore, shkruan thelocal.ch.

Me kalimin e kohës, ndoshta jeni mësuar me koston e lartë të jetesës, edhe pse ndonjëherë ju befason. Edhe nëse fitoni para të mjaftueshme për të mbuluar të gjitha gjërat bazë, kur ta kujtoni se mund të jetoni shumë më lirë në një vend tjetër, dhemb, përcjellë albinfo.ch.

Mbylljet e së dielës

E diela është një ditë tradicionale pushimi në Zvicër dhe pjesa më e madhe e vendit është pothuajse e mbyllur. Me përjashtim të një numri të kufizuar dyqanesh të vogla në stacionet e autostradave, si dhe në stacionet e trenave dhe karburanteve, do ta keni të vështirë të gjeni një shitës me pakicë që është i hapur, shkruan thelocal.ch.

Por ka një arsye për këtë: është rezultat i fushatave të sindikatave kundër hapjes së dyqaneve të së dielës me arsyetimin se ato pengojnë personelin e shitjes me pakicë të gëzojë një ditë pushimi të kaluar me familjet e tyre.

Jo vetëm që nuk mund të blini të dielën, por nuk mund të bëni as zhurmë

Në Zvicër, paqja dhe qetësia e fqinjit tuaj nuk duhet të prishen nga një zhurmë e një kositëse lëndine, prerëse gardhesh ose gozhdë që goditet me çekiç në mur. Nuk është çudi që ‘të dielat pa zhurmë’ janë një nga shqetësimet kryesore të shumë banorëve të huaj, përcjellë albinfo.ch.

Në rast se nuk jeni të sigurt se çfarë mund të bëni dhe çfarë nuk mund të bëni të dielën, ndoshta është më mirë të uleni në heshtje dhe të mos bëni asgjë fare.

Çmimi i qeseve të plehrave

Jo vetëm që çdo kanton ka thaset e veta të plehrave (që ndryshojnë nga kantonet e tjera), por ato gjithashtu tatohen. Arsyeja për koston shtesë është inkurajimi i njerëzve që t’i mbushin thasët në maksimum, në vend që t’i hedhin ato pjesërisht të zbrazëta, dhe kështu ta bëjnë menaxhimin e mbetjeve më efikas (dhe zviceranëve u pëlqen efikasiteti – edhe nëse ka një kosto).

Për më tepër, plehrat duhet të ndahen dhe të vendosen në një pikë grumbullimi të caktuar në ditët e caktuara. Dështimi për ta bërë këtë mund të sjellë gjoba të rënda, shuma e të cilave përcaktohet nga çdo komunë individuale.

Rregullat dhe burokracia

Zviceranët kanë ligje dhe rregullore për shumë gjëra, shpesh është e vështirë t’i kujtosh të gjitha.

Ekzistojnë rregullat e sipërpërmendura për hedhjen e plehrave dhe të dielave të qeta, por edhe ato që rregullojnë se si dhe kur të regjistroheni (dhe të riregjistroheni) në komunën tuaj të banimit, si të parkoni (ose jo) makinën tuaj dhe shumë të tjera, përcjellë albinfo.ch.

Është e vështirë të bësh miq

Është e vështirë të thuhet nëse është për shkak se ata janë në të vërtetë neutralë, ose thjesht respektojnë privatësinë e njerëzve të tjerë. Por mund ta keni të vështirë të shoqëroheni me zviceranët jashtë orarit të punës.

Zvicra është ‘e mërzitshme’

Siç thotë një thënie e famshme, “Zvicra është një vend i mirë për të lindur dhe për të vdekur, por çfarë duhet bërë në mes?” Nëse shikoni vërtet përreth, do të gjeni shumë festivale, ngjarje kulturore dhe gjëra të tjera për të bërë pothuajse në të gjitha rajonet e Zvicrës.

Por nuk është çudi që disa njerëz besojnë se ky vend është i mërzitshëm, përcjellë albinfo.ch.

Për një, siç u përmend më lart, çdo gjë është e mbyllur të dielave. Jo vetëm kaq, por sidomos në qytetet e vogla, asgjë nuk ndodh shumë pas errësirës.

Bizneset zvicerane – duke përfshirë dyqanet – mund të hapen nga e hëna në të premte vetëm midis orës 6 të mëngjesit dhe 21:00. Megjithatë, edhe brenda këtyre parametrave, është e rrallë të gjesh diçka të hapur deri në orën 21:00.

Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë
Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Leard d.o.o. Ndërtimtari Temniška ulica 69, 4202 Naklo,
Slloveni