FLASH

A po ktheheni nga vendet e treta përmes Kroacisë? Kontrolloni se çfarë mund të sillni përtej kufirit

A po ktheheni nga vendet e treta përmes Kroacisë? Kontrolloni se çfarë mund të sillni përtej kufirit

08.04.2023 Aktuale

Punonjës të shumtë nga vendet e BE-së shkuan në vendet e tyre për festat e Pashkëve. Ata nga Serbia, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi dhe Kosova duhet të dinë saktësisht se çfarë u lejohet të sjellin në zonën Shengen. Përndryshe, ata mund të gjobiten.

Kroacia mirëpret festat e Pashkëve për herë të parë pas anëtarësimit në Shengen. Nuk ka më kohë pritjeje në kufijtë me Slloveninë, Hungarinë dhe Italinë, por rregullat e vjetra mbeten në kufijtë me Bosnjë-Hercegovinën, Serbinë dhe Malin e Zi.

Pra, shumë njerëz që shkojnë në këto vende, kur kthehen në zonën Shengen, duhet të jenë të vetëdijshëm se çfarë lejohen të transportojnë përtej kufirit.

Për shembull, nëse dikush po kthehet nga BiH, Serbia ose Mali i Zi në Kroaci, ai nuk duhet të sjellë mish, qumësht dhe produkte qumështi përtej kufirit.

Mishi jo, vezët po
Nëse transportoni mish ose produkte qumështi që nuk i keni deklaruar në kufi, këto produkte do të konfiskohen dhe asgjësohen dhe mund të gjobiten apo edhe të ndiqen penalisht.

Megjithatë, produkte të tjera me origjinë shtazore si mjalti, vezët, produktet e vezëve, mishi i kërmillit dhe këmbët e bretkosës mund të transportohen përtej kufirit. Deri në dy kilogramë për person

Lejohet gjithashtu transportimi i produkteve të peshkimit si peshk i tharë, i gatuar, i kripur ose i tymosur, disa krustace ose molusqe si gaforret, karkalecat, midhjet e ngordhura dhe gocat deti përtej kufirit. Lejohet edhe futja e peshkut të freskët, por me kusht që t’i hiqen të brendshmet. Lejohet të importohen 20 kilogramë produkte peshkimi në zonën Shengen për person.

Administrata doganore lejon importin e dy kilogramëve për person qumësht pluhur për foshnjat, ushqim të veçantë që përdoret për arsye mjekësore, ushqim për kafshë shtëpiake që përdoret për arsye shëndetësore. Ushqimi për kafshët shtëpiake nuk duhet të jetë në frigorifer, prodhuesi duhet të shënohet qartë në paketim dhe paketimi nuk duhet të hapet, përveç nëse produkti është duke u përdorur aktualisht.

Ëmbëlsira – të pakufizuara
Edhe pse disa do të zhgënjehen që nuk mund të sjellin proshutë ose djathë shtëpiak nga vendet e treta në zonën Shengen, ata mund të gëzohen nga fakti se ëmbëlsirat dhe ëmbëlsirat e tjera mund të sillen përtej kufirit pa kufizime.

Bukë, biskota, vafla, vaferë, bukë e pjekur dyshe, bukë e thekur mund të transportohen pa kufizim. Kushti i vetëm është që sasitë të jenë për përdorim personal.

Çokollata dhe ëmbëlsirat gjithashtu mund të përkthehen pa asnjë kufizim.

Birra, vera, duhan…
Në vendkalimet rrugore ose hekurudhore, lejohet të sillni deri në katër litra verë, 16 litra birrë, dy litra pije alkoolike me përmbajtje alkooli deri në 22% ose një litër pije alkoolike me përmbajtje alkooli më shumë se 22% në zonën Shengen.

Gjithashtu, mund të sillen deri në 40 cigare, 20 puro, 10 puro ose 50 gramë duhan për duhan ose 50 gramë produkte të duhanit të ngrohur.

Lejohet bartja e mallrave të tjera me vlerë, por me vlerë deri në 300 euro për pasagjer ose 430 euro për pasagjer që udhëton në rrugë ajrore ose detare.

Ju kujtojmë se këto rregulla vlejnë për udhëtarët që hyjnë në Kroaci nga vende të treta (BiH, Serbia, Mali i Zi, Kosova…).

Të gjitha kufizimet dhe përjashtimet tjera mund t’i kontrolloni në faqen e internetit të Drejtorisë doganore.

Bautrocknung-Profi GmbH Ndërtimtari Berliner Allee 35, 30855 Langenhagen,
Gjermani
Tanko GP d.o.o. Ndërtimtari Tominceva cesta 24, Kranj, 4000 Kranj,
Slloveni
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër