FLASH

‘600,000 vende të lira pune’: Pse mungesa e punëtorëve të kualifikuar në Gjermani është më e madhe se kurrë

‘600,000 vende të lira pune’: Pse mungesa e punëtorëve të kualifikuar në Gjermani është më e madhe se kurrë

18.04.2023 Gjermani

Hendeku i aftësive në Gjermani u bë edhe më i madh vitin e kaluar, sipas një raporti të ri të publikuar nga Instituti i Ekonomisë Gjermane (IW).

Raporti tregoi se, megjithë rimëkëmbjen relativisht të ngadaltë ekonomike në vitin 2022, punëdhënësit nuk ishin në gjendje të plotësonin rreth 630,000 vende të lira pune në industritë e tyre.

Sipas autorëve të raportit në Qendrën e IW për Sigurimin e Punëtorëve të Aftë (Kofa), kishte një korrelacion të fortë pozitiv midis nivelit të aftësive të kërkuara për një punë dhe vështirësisë për të gjetur dikë.

Në veçanti, njerëzit me diploma në IT, inxhinieri elektrike dhe planifikim dhe mbikëqyrje ndërtimi ishin veçanërisht të kërkuar, me punëdhënësit që po luftonin me mungesën e punëtorëve të kualifikuar në nëntë nga dhjetë nga këto pozicione. 

Megjithatë, teknologjia, ndërtimi dhe inxhinieria ishin larg nga të vetmet industri që përballeshin me këtë çështje: shëndetësia, shërbimet sociale, mësimdhënia dhe arsimi u goditën rëndë gjithashtu nga mungesa e punëtorëve të kualifikuar në Gjermani në vitin 2022. 

Gjithashtu ka gjithnjë e më shumë zbrazëtira të aftësive në sektorë që më parë ishin më pak të prekur nga mungesa e fuqisë punëtore në Gjermani. Në fushën e shërbimeve tregtare, tregtisë, shpërndarjes, hotelierisë dhe turizmit, numri i vendeve vakante të paplotësuara pothuajse u trefishua vitin e kaluar. 

Sidoqoftë, autorët e raportit theksojnë se sektorët u goditën gjithashtu nga një ritëm i shpejtë pas përfundimit të pandemisë Covid, gjë që mund të shpjegojë gjithashtu pse industri si udhëtimet kryen një ofensivë të madhe punësimi vitin e kaluar. 

Deon plâtrerie-peinture Sàrl Ndërtimtari Rue des Bains 35, 1205 Genève,
Zvicër
Hallka Marketing Agency Marketing / Web Rr. Brigada 123, 23000 Suharekë,
Kosovë
ISEFERI SH.P.K. Prodhimtari Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
Vitamina - Marketing Agency Marketing / Web Srednje Bitnje 72, 4209 Žabnica,
Slloveni